Alla inlägg den 5 maj 2007

Av Tant Tagg - 5 maj 2007 10:57

Jag hann med att även gå på Arbetets Museum och se några fotoutställningar. Det blev inte bara teater idag. Först en liten söt utställning om små människor. Små barn på ett Montessori dagis. Det var väldigt välordnat där, såg man på fotona. Väldigt pedagogiskt och rart. Fina färgbilder som hade gjort sig bättre i svartvitt.

Sedan en elevutställning från Gammleby KY-utbildning i fotografi. Vart tog känslan och det levande vägen? Plötsligt blevd det kallt och kyligt. Tekninskt och okänsligt. Alla bilder hade teknisk mycket hög kvalitet och försökte säga något viktigt och meningsfullt. De hade ett budskap. Men berörde dom? Jo, en riktigt äcklig bild som visade en färgbild i mörka, starka färger, uppförstorad, av hud med en gammal utfluten tatuering och en annan som  där man ser någon klippa sig själv i fingret och liksom klyver fingret. Riktigt äckligt. Det berörde. Men gick man därifrån med något som man kunde ta med sig som något värdefullt, något tankeväckande eller upprörande? Bara äckel.

Annars är det ljusa, lätt överexponerade, vita bilder i kvadradiskt format som gäller. Eller också fotograferade installationer med eller utan människor.

I källaren på museet hittade jag en utställning med ädre dokumentärfotografier. Nu kom jag i allfall hem. Jag vill inte påstå att att allt var bättre förr, men jag upplever att de svartvita dokumentära bilderna berättar en berättelse som intresserar mig. Därför berörs jag. Här fanns Kerstin Bernhards underbara bilder om bröd. Tore Johnsson och Georg Oddner. Fotograferna från Fotograficentrums tid; Jens S Jenssen, Anders Petersen, Jean Hermansson, Lars Johansson och Yngve Baum för att nämna några. Men den fotograf som betyder allra mest för mig och som har berättade den allra intressantaste berättelsen för mig är Sune Jonsson. Det var en alldeles säskild glädje att få titta noga på hans orginalfoton. Tänk att jag hittade några här på utställningen!

Två olika epoker. Två olika sjangers. Idag är det mycket konstfotografi. Inget fel i det, men fotografit har möjligheten att berätta en berättelse. Då måste den göra det. Det dokumentära fotografiet kan berätta den berättelsen och den kan göras gränsöverskridande och intresant.

Av Tant Tagg - 5 maj 2007 10:45

Teater. Teater. Teater.

En hel eftermiddag och kväll med teater. Imponerande unga skådespelare och regissörer. Ljus, smink och kostym står de för själva. Lågbudget förstås. Myrorna är hovleverantör av rekvisita och kläder. Ett och annat föremål från privata samlingar också. Kan känna igen dotterns fåtölj. Unga människor som brinner för konsten. Somliga med oerhörd och oförstörd talang. En del hade bara tänkt ta time-out ett tag, men om de fortsatte med de prestigefyllda studierna de höll på med  för att bli något i livet, kanske världen komer att gå miste om en begåvning. Andra brinner och brinner och har målet klart för sig. Men de finns de som inte vet vad de vill och upptäcker lite förvånat, att de har en förmåga att ge känslan ett uttryck i teatern. Det är bara att önska dem alla lycka till på sin resa att utforska livet och söka sin egen väg.

Presentation

Omröstning

Vad ska Tant Taggs blogg handla om i framtiden?
 Trädgårdsarbete
 Gnäll
 Kommunalpolitik
 Matlagning
 Sören Katt
 Orättvisor i världen
 Dagbok
 Feminism
 Litteratur
 Precis som förut
 Sjukdom och elände
 Kritisk granskning av den för tillfället sittande regeringen
 Fotografering
 Andlighet
 Ovärldsanalys
 Dikter och poesi

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11
12
13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Maj 2007 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards