Alla inlägg under juli 2007

Av Tant Tagg - 14 juli 2007 21:27

Nu är väskorna packade.

Klas, katten alltså, är införstådd med att han får hålla till godo med dottern, hamstern och Singoalla, en av underhuggarna.

Vi tar fastlandsbåten i morgon bitti.

Nu ska gamla faster få besök.

Av Tant Tagg - 14 juli 2007 21:21

Jag - en ryttare

Idag har jag debuterat till häst.

Äntligen har släktingarna och jag fått användning för 50-årspresenten. En ridtur på islandshäst. Det tog en hel massa år innan vi kunde få till det så de jordbrukande släktingarna, maken och dottern kunde komma i väg alla på en gång, på ridutflykt till de södra delarna av Världens Ände. Snacka om en present som varar länge.

Dottern och de kvinnliga släktingarna red på långtur.

Jag föredrog att bli ledd av förare som höll i grimma på en tillförlitlig häst i skogen. Endast skritt. Eller hästprommenad, kan man säga. En hel timme

Men jag töltade 2 x 20 meter på bana.

Av Tant Tagg - 14 juli 2007 20:54


Näst sist i manegen denna Cirkusvecka var Vänsterpartiets ordförande Lars Ohly. Han är en rutinerad cirkusräv som inte mindre än sex gånger talat i Ankdammen under Politikercirkusen.


Lars Ohly har lobbat i de folkliga leden under veckan. Han har sprungit ett springtävling tillsammans med socialministern i arla morgonstund och knackat dörr i Ankdammens miljonprojekt och talat med den vanliga enkla människan.


I gårdagskvällens tal var en av huvudpunkterna att högervindarna blåser duktigt. Tanken på en gemensam valplattform 2010 med sossar och mp ser han inte som något alternativ, när även socialdemokraterna nu kantrar åt höger.

Här finns ingen acceptans för regeringens skattesänkningar

- Vi räds inte för att säga att vi tar ut lite mer i skatt för att garantera en välfärd åt alla säger, han


Själv har jag förlorat hoppet på Vänstern, som våra frälsare. Samtidigt ser jag hur snålt och blått det blåser, om man säger så. Vi har ett samhälle idag som är bra för de som redan är rika och har arbete. De som redan är fattiga och på något sätt marginaliserade har inget att hämta. Inte tror jag att landet räddas av gammelstalinism, men en annan värdegrund och rättvisa, kanske skulle vara bra och ha.

Jag kan i allafall instämma i det Ohly säger:

- Vi måste bjuda motstånd mot denna högerpolitik.



Av Tant Tagg - 13 juli 2007 21:42


I den lokala moderata blaska jag läser varje morgon, hyllades gårdagens talare på Politikercirkusen som en hyvens grabb. Stadsministern firade ju semester med familjen, så han hade skickat finansministern Anders Borg i stället.


-Det går bra för Sverige säger Anders Borg.

Ledarskribenten i blaskan skrev att när han var på väg till Anders Borgs presskonferens, hade han sett en elefant med två djurskötare promenera genom Ankdammen. Djurskötarna försökte hindra elefanten att äta upp en lönn. Det är så det måste kännas att vara finansminister. Det är tungt och svårt att hålla emot när en stor best har bestämt sig för att han är hungrig. Då gäller det att ha koll på läget och identifiera farorna i förväg, skriver Mats Linder på Gotlands Allehandas ledarsida.

För att förtydliga det hela har  Mats Linder förmodligen inte tomtar på loftet. Det är cirkus i stan. En vanlig cirkus med ett och annat djur.


Och Anders Borg berättar hur han ska hålla emot. Det ska vara återhållsamt i Sverige. Här ska vi inte slå klackarna i taket, minnsann. Några nya reformer blir det därför inte tal om. Lite skattesänkningar har utlovats om ekonomin tillåter, däremot. Låg- och medelinkomstagarna ska få en skatte sänkning genom ett andra jobbavdrag och några tior lägre a-kassa. Pengar till jobbavdraget ska bland annat tas från försvaret, men inom försvaret begriper ingen hur det ska gå till. Anslagen inom försvaret är redan låsta för många år framöver i kontrakt och internationella åtaganden. A-kassehöjningen blev ju ingen direkt succé. Det visade opinionssiffrorna. Trots att höjningen genomfördes nyligen pratas det alltså redan om sänkning igen. Det gäller att känna efter vart vinden blåser. Eller handlar det om att inse att man har gjort bort sig?


Till sist så vill man se över sjukskrivningarna igen. Nu när det anses som att Sverige är i högkonjunktur finns det risk för att de korta sjukskrivningarna ökar igen. Det måste stoppas, för de kan leda till ökade långtidssjukskrivningar. Hela sjukskrivningsprocessen och förtidspensioneringarna ska ses över. Men han vill inte berätta vad det är som man tänker göra.

- Det skarpa förslagen kommer i höst, säger finansministern hemlighetsfullt.

 Jag tycker mig minnas att jag hört  det viskas om flera karensdagar i sjukförsäkringen. Det låter som en briljant idé att låta människor i arbete få ytterligare anledning till mer sjuknärvaro. Två karensdagar kommer att innebära ett par tusenlappar mindre i månaden för en låginkomsttagare, för det två första sjukdagarna. Sedan kommer de andra sjukdagarna med lägre ersättning. En vanlig förkylning kommer inte att vara någon anledning till sjukdom längre. Detta måste bli ett hot mot folkhälsan. Eller ett folk på topp. Det beror på vilket perspektiv man antar.


Tanken på att korta sjukskrivningar ökar i högkonjuktur måste bygga på idén om att man inte är sjuk när man sjukskriver sig. Man har ett arbete som man kan sjukskriva sig från. Jag, en enkel tant, kanske inte begriper så bra, men vad skulle finansministern i såfall mena? För han kan väl aldrig mena att man blir sjuk av att arbeta? Men menar han att det är underförstått att man är lat och smiter från jobbet genom att sjukskriva sig och att det i sin tur leder till att man blir arbetsskygg, så är det en rätt trist människosyn som skymtar fram. Ja, eller uttryckt mera som ett understatement.


Det nya arbetarpartiets röst i Politikercirkusen har talat.


Av Tant Tagg - 12 juli 2007 19:41


Jag är en hängiven salladsodlare.

En salladsodlares bästa vän är en salladsslunga.

En gång i tiden hade jag en salladslunga av ett mycket omodernt slag. Den gick ut på att man verkligen slungade salladen, ungefär så som man gjorde på utomhusgymnastiken i realskolan med kastbollarna. Vevade runt med armen. Därför har jag ägnat många år med att leta efter en modernare salladsslunga som fungerar ungefär som en centrifug. En som man vevar runt med en vev. Men helt resultatslöst. I detta barbariska land verkar det som om salladslungor inte tillhör normal köksutrustning.


I England, där de håller på traditionerna, gick det inte heller att få tag i en sådan salladsslunga. När jag ville ha en handdriven, skrattade de åt mig i husgerådsaffärerna. Nej, det skulle vara en elektrisk, förståss. Så var det när jag skulle köpa en kettle en annan gång.

- Ha Ha Ha, en kettle som man sätter på spisen....det var det konstigaste jag hört. Sådant har ju ingen nu för tiden.


Varje sommar letar jag efter en salladsslunga. Och i år fick jag äntligen napp.

- Du hade tur, sa expediten på Åhlens i Ankdammen, det var den sista. Folk är som galna. Vi har haft de här salladslungorna sedan i februari och det är inte en kotte som frågat efter dom. Nu plötsligt säljer vi tio om dagen. I går var det någon som ringde och frågade om vi hade kvar, för han kunde inte leva utan sin salladsslunga. Han var tvungen att ha en i sommarhuset också.


Några dagar senare såg jag att de hade salladsslungor på Konsum i Det Största Samhället. Egendomligt. Där kan man knappt köpa mozzarellaost i bland. Detta är ett mysterium. Hur kommer det sig att Världens Ände plötsligt är nedlusat med salladsslungor? Det tycks plötsligt vara mycket chict. Det ska vara en salladsslunga i år, helt enkelt.


Kan det vara så enkelt att salladsslungor förekommit i något matlagningsprogram, där något populär tv-kock slungat sin sallad?

Ännu en hängiven salladsodlare

Av Tant Tagg - 12 juli 2007 19:20


Gårdagens talare på Politikercirkusen var Miljöpartiets Peter Eriksson. En av hans huvudpoänger var att det måste vara möjligt för småskaliga elproducenter att kunna nå elnätet. De ska också kunna slå sig in på elmarknaden och sälja sin överskottsel. Närmast tänker han sig då lantbruk med egna vindkraftverk och biogasanläggningar eller fastighetsägare med solcellsanläggningar. Till detta behövs en rad stimulerande åtgärder som t.ex slopade nättariffer och ökade möjligheter att ta lån för att satsa på egna anläggningar för att göra det lättare.

Självklart talade han också om klimatfrågan och att det måste satsas mer på vindkraft, biogas och miljöteknik överhuvudtaget.

- Människors miljömedvetenhet och vilja till förändring har aldrig varit så stort, säger han.


Jojo. I Världens Ände finns verkigen förutsättningarna för vindkraft. Det finns faktiskt många vindkraftverk både här och där. Men som vanligt finns det också särintressen. En del människor tycker att vindkraften förstör den obrutna horisonten. De låter och ger skuggor. Det handlar om estetik. 


I dagens blaska läste jag på första sidan att det danska företag som ville bygga vindkraftverk i havet, i den södra delen av världens Ände, har fått vänta i 7 år av överklaganden från kringboende på land för att få byggnadslov. Äntligen fick de byggnadslov när allt gått igenom alla instanserna från Länstyrelsen och uppåt. Nu har det gått så lång tid att företaget inte längre anser sig ha råd att satsa på några vindkraftverk till sjöss. Det blir inget av. De överklagande förlorade, men vann ändå.


Ska man skratta eller gråta?

Av Tant Tagg - 12 juli 2007 13:27


maria har antagit ett annat intressant perspektiv i sin kommentar till förra inlägget, när det gäller tvångsvård. maria skriver bl.a i kommentaren:

Människor som hamnar i en djup psykos vet inte längre vilka de är eller hur det ska vara, de drivs av vanföreställningar och där tror jag på att det enda tänkbara lösningen är en kortare period av tvångsvård för att komma igång med medicineringar för att det inte ska hinna bli alltför omfattande skador hos individen som dessvärre inte självläker...


Jag ser snarare problemet som att man väntar alldeles för länge med alla insatser. Oavsett om det är frivilliginsatser eller tvångsvård... Om man inte använder sig av tvångsvård i ett tidigt skede hos de här människorna så riskerar man att få individer med omfattande skador och som kommer att befinna sig i ett hjälpbehov resten av sitt liv istället för att snabbt ge medicinsk hjälp och möjliggöra för individen att leva ett förhållandevis normalt liv men med medicinering...


Det är kanske det som är pudelns kärna. Saker görs när det är alldeles försent. Fem i tolv. Skulle vi acceptera att den somatiska vården tog så lång tid på sig att behandla med olika terapeutiska alternativ eller behandlingsformer, så som man ofta gör inom den psykiatriska vården? Nej, vid svåra kroppsliga sjukdomar som t.ex. cancer och lung-och hjärtsjukdomar då går det undan och man medicinerar utan att tveka. Det hänger ihop med nedmonteringen av den psykiatriska vården som pågått så länge och kanske också med den gängse synen på psykiatri. Under de sista årtiondena har också fejden mellan ett mer biologiskt sätt att se på psykiskt sjukdom och ett mer sociologiskt, där man sett psykiatrin som "ond", präglat svensk debatt och synsätt.




Av Tant Tagg - 12 juli 2007 09:50

Nej, att tvångsvårda psykiskt sjuka är inget alternativ.


Att många människor med psykiska sjukdomar blev lämnade åt sig själva och svikna av vården, det får vi och dom betala idag. Att Göran Hägglund förespråkar mer tvångsvård är ingen direkt lösning på de misstag som gjorts på 80-talet. Det hoppas jag ingen tror att jag också förespråkar, med anledning av blogginlägget igår.


Men jag ger honom rätt i att mycket måste göras och det kostar kulor. Det behöver göras krafttag och det måste lyftas upp på nationell nivå. Det måste bli en fråga för regeringen. Det hjälper inte med lite Milton-pengar som punktinsatser och projekt lite här och där.

Den psykiska ohälsan är stor i landet och då menar jag inte bara de med svåra psykiska sjukdomar.


Jag håller med elaina som skriver i sin kommentar till gårdagens inlägg om Göran Hägglunds tal i Almedalen:

Tvångsvård är ingen optimal lösning. Tvångsomhändertagande kan leda till än fler mentala låsningar. Ett alternativ vore om alla inom mentalvården kunde/finge lära sig t.ex MI= på svenska "Motiverande Samtal" Att man genom samtal kan leda individen in på rätt spår å att den kan känna att det är för ens eget bästa att göra ett bra val av vård.


Tvång innebär alltid en integritetskränkning. Etiken kan inte sättas ur spel. Det är mycket svåra val som de professionella gör kring en person när man fattar beslut kring tvångsvård.


När det gäller öppenvårdspsykiatri finns det också mycket att göra. Människor som inte är i behov av slutenvård, men behöver annan hjälp som samtal, psykoterapi eller psykiaterkontakt har olika svårt att komma i kontakt med vården beroende var i landet man bor. Väntetiderna till öppenvårdsmottagningarna kan vara orimligt långa om man väl kvalificerat sig till att stå i kö. Öppenvårdspsykiatrin är ojämlik och många är hänvisade till distriktsläkaren i stället.


Samtidigt menar jag att man måste ställa sig frågan varför den psykiska ohälsan är så stor i Sverige. Nu talar jag inte bara om de svårast psykiskt sjuka, utan en växande ohälsa bland unga och bland kvinnor i medelåldern. Att unga människor mår dåligt är inte lönsamt i längden för ett rikt samhälle. Att medelålders kvinnor, som borde vara en tillgång i humankapitalet i ett samhälle, inte orkar är en skam.


Presentation

Omröstning

Vad ska Tant Taggs blogg handla om i framtiden?
 Trädgårdsarbete
 Gnäll
 Kommunalpolitik
 Matlagning
 Sören Katt
 Orättvisor i världen
 Dagbok
 Feminism
 Litteratur
 Precis som förut
 Sjukdom och elände
 Kritisk granskning av den för tillfället sittande regeringen
 Fotografering
 Andlighet
 Ovärldsanalys
 Dikter och poesi

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14
15
16
17
18
19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< Juli 2007 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards