Direktlänk till inlägg 16 april 2007
Under gårdagens pastamiddag med vännen och släktforskaren K började vi alla minnas när spagettin blev modern. Det började med att vi pratade om att ingen vet vad äggpanta är för något numera. Frågar man i affären efter äggplanta, så ser de ut som fågelholkar. Vet någon vad senapskål är för någon då? När de mystiska svartlila frukterna var exotiska i grönsaksdiskarna hette det äggplanta, nu heter det aubergin och är vardagsmat på de svenska tallrikarna. Knivigare är det väl med senapskålen. Det svenska namnet på ruccola är senapskål. Ruccola har faktiskt gått att odla i Sverige långt innan det blev modernt och chict med ruccola, men då stod det senapskål på fröpåsarna. "Ingen vet väl att det heter spagetti heller", sa K, " nu heter allt pasta". Så kom vi in på spagetti-diskussionen.
Spagetti var en revolution när den hamnade på tallrikarna i stället för u-makaronerna när vi 50-talister var små. "Oboy, va gott", sa vi. Men när dök den obligatoriska köttfärssåsen upp? Den som nu har blivit svensk husmanskost tillsammans med pizza, kebab och hamburgare. Vi försökte minnas, men mindes inte. Däremot gick det att minnas att i början av köttfärssåsens historia i Sverige, så reddes den av. Ungefär som bechamélsås med köttfärs och tomatpuré i. När denna moderna maträtt nådde skolbespisningarna var den tillagad på det viset. Min svärmor gjorde köttfärssås på det sättet. För henne som varit kokamor och bondmora hela livet, var köttfärssås något minst sagt egendomligt. En annan variant på detta, var att alla mina arbetskamrater under 80-talet hällde i minst tre deciliter vispgrädde i köttfärssåsen; "för att det blir godare då". Möjligen en kvarleva från bechamélsåsen tid. Så för att utreda när köttfärssåsen blev modern ihop med spagetti, tog jag fram min antika Rutiga Kokboken från ICA-förlaget, tryckt 1950. Nejdå, ingen köttfärssås där heller. Däremot moderna spagettirätter med tomatsås gjord på buljong och tomatpuré med redning av mjöl och smör, köttbullar med samma tomatsås och skinksås med purjolök. Nästa antika kokbok, en lärobok i matlagning från 1948, hade inte ens spagetti med. Däremot fläskhare och grynkorv.
Frågan är obesvarad.
Livet är fyllt av mysterier.
När började svensken äta köttfärssås till spagettin?
Nu firar vi jul igen, precis som alla andra år. Anders slaskade och jul braskar således i Världens Ände. Året rullar på. Snart är det slut och ett nytt kommer om en vecka. På Tant Taggs biddlagbok finns vi alla, precis som i Kalle Anka på TV Me...
För den som vill veta vad en tant har för sig, rekomenderar jag att besöka Tant Taggs bilddagbok. Kommentera gärna i bilddagboken! Du behöver inte vara inloggad för en kommentar. Somliga tycker att det är svårt att navigera och handskas med bildd...
Rösta gärna i omröstningen!
Jag tänker inte lägga ner bloggen. Men jag har skrivit den i snart två år. Hur uppskattad den än må vara, är det svårt att hålla stilen. Därför blir det SÄNDNINGSUPPEHÅLL ett tag framöver. Jag tänker återkomma. Men då ska bloggen ha en annan i...
Allt upprepar sig. På ett mer eller mindre återkommande sätt. Allt går i cykler, liksom. Politikerna i Världen Ände fattar återigen samma korkade beslut. Regeringen säger samma saker varje dag. Världspolitiken upprepar sig. Orättvisorna upprepar...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | |||||||||
|