Direktlänk till inlägg 30 december 2007

Sjukor

Av Tant Tagg - 30 december 2007 18:24


Socialstyrelsen har inte lyckats med att utarbeta riktlinjer till landets läkare för sjukskrivning för psykiatriska diagnoser som depression och ångest, utmattningssyndrom, utmattningsdepression och liknande, tills i december som utlovats. Jag läser om det i nätupplagan av sista numret av Läkartidningen


De lärde tvistar om utbrändhetssyndrom och utmattningsdepressioner verkligen är något att vara sjukskriven för. Det gäller även för vanlig hederlig depression. Från början ansågs dessa tillstånd inte kräva någon sjukskrivning alls, möjligen mycket kort sådan, i såfall. Vem minns inte socialministern som i våras sa att hon minsann hade varit utbränd och gått hem och vilat sig i tre dagar och sedan hade utbrändheten gått över?

Detta ledde till upprörda känslor och högljudd debatt.


Med all rätta.


I en annan artikel citeras, med anledning av detta, psykiatern Jörgen Herlofson, som menade  att Socialstyrelsen vill »torgföra en antihumanistisk ideologi«. Han påstod att huvudskälet bakom de föreslagna riktlinjerna var att »sjukskrivningarna för den här typen av ohälsa kostar samhället för mycket«. I stället borde Socialstyrelsen uppmärksamma problematiken med att »rehabiliterande vårdverksamheter befinner sig på vårdens skuggsida med låg status och inadekvat ekonomi«. Det enda många personer med stressrelaterad ohälsa har fått är sjukskrivning, och nu skulle de inte ens få det, menade han.


Det var psykiatrikern Åsa Kadowaki, som arbetar utifrån kognitiv beteendeterapi och tillämpad beteendeanalys, och som var en av de som ingick i Socialstyrelsens projektgrupp, som förde fram åsikten att detta var "curling-sjukvård". Den ledde inte till någon förbättring för de som sade sig vara sjuka. Hon menar bl.a att patienten bara söker bekräftelse genom sjukskrivning. Svensk sjukvård har de senaste decennierna har präglats av »tycka synd om, kompensera och ta över« på bekostnad av »optimal medicinsk diagnostik och terapi« och till skada för patienten.


Nu går istället arbetet med sjukskrivningskriterierna in en ny fas med en "second opinion"  av bl.a professor emeritus i psykiatri, Marie Åsberg. Hon står för en annan uppfattning. I en tidigare artikel i Läkartidningen säger hon att att de som drabbats av utmattningssyndrom behöver varken morot eller piska.

– Många känner sig väldigt hotade av att inte få vara sjukskrivna. Det handlar inte om att de inte vill vara friska. Det handlar om att de inte har hittat vägen tillbaka. De flesta har försökt och försökt. De har sömnstörningar, minnesstörningar och koncentrationsstörningar.

Att som Åsa Kadowaki säger »konfrontera problemet i det sammanhang där det uppstått« kan vara rätt, men det är inte möjligt för alla, menar Marie Åsberg. Hon är tveksam till om kognitiv behandling är det rätta för dem.

– Det finns ingen »quick fix« för de patienterna. De har nästan undantagslöst redan prövat allt, inklusive någon form av samtalsterapi.


Här går åsikterna ordentligt isär.


KBT är ordet på modet idag.

Det tillämpas på allt.

När det gäller behandlingsmetoder tycks det bara vara en sak i taget som gäller. För inte så länge sedan diskuterades t.ex KBT kontra psykoanalys, där psykoanalysen dömdes ut helt, som gammalmodigt och föga resulterande.

För just resultatinriktningen är signifikant för KBT.

Snabba resultat.

Det är så vi vill ha det i samhället idag.

Allt  går med fart.

Kvick behovstillfredställelse.

Allt ska gå snabbt och smärtfritt.

Ge ett strålande resultat på direkten.

Ungefär som bantningsmetoder.


Vad är rätt och vad är fel?


Att läka tar tid.

Det begreppet ingår inte så vidare värst i KBT.

Men visst finns det belägg för att man kan ha användning och nytta av KBT.

I allfall det strukturerade förhållningssättet.


För en inte alltför avlägsen tid sedan ansågs sjukdomar som fibromyalgi vara en av besvärliga tanter påhittad sjukdom . Idag har den fått mer status och erkännande som en ganska svår, besvärlig och långvarig sjukdom. I de nya sjukskrivningskriterierna är man till och med mycket restriktiv med att sätta exakta tidsangivelser, när det gäller de som är sjuka i fibromyalgi. Man uttalar att det är ett lidande och att läkaren ska vara empatisk.


Är det så att utmattningstillstånd har blivit vår tids fibromyalgi, som en slaskdiagnos där inte man inte behöver tro att det verkligen rör sig om egentlig sjukdom? Det skulle vara intressant om man kunde sia i framtiden och få veta om 2020-talets Socialstyrelse talar om utmattningssyndrom med samma respekt och status som sjukdom som de idag gör med fibromyalgi? 


Tack och lov för det, skulle jag vilja säga.

Men i ett perspektiv är de som har utmattningssyndrom i samma båt som fibromyalgikerna var (och förhoppningsvis inte är).


Låt oss hoppas, så länge, att den nya arbetsgruppen kan komma fram till ett realistisk bild av hur det är att bli sjuk i utmattningssyndrom och som dessutom stämmer överens med det som Socialstyrelsen själva har godkänt i form av diagnoskriterier för tillståndet.


Och att vanlig hederlig depression också ska anses vara sjukskrivningsberättigat. För det går inte heller över på tre dagar.



 
 
Lena Petersson

Lena Petersson

31 december 2007 00:11

Nej, det är inte mycket som går över på tre dagar.

http://blogg.passagen.se/ladyblac

 
margus

margus

31 december 2007 22:22

Grrrr. Bra att du tar upp det. Tack för infon. Har många ilskna känslor och åsikter om detta, som jag tyvärr inte orkar formulera just nu efter min häftiga förkylning.
Ville egentligen bara titta in och önska Gott Nytt År.

http://margus.bloggagratis.se

 
Ingen bild

elaina

7 januari 2008 22:25

För att citera Herr Afzelius "Doktor Hjälplös":
>>...läker ett symptom, för själva sjukdomen
den vill han inte bota...

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Tant Tagg - 24 december 2008 11:58

  Nu firar vi jul igen, precis som alla andra år. Anders slaskade och jul braskar således i Världens Ände. Året rullar på. Snart är det slut och ett nytt kommer om en vecka.   På Tant Taggs biddlagbok finns vi alla, precis som i Kalle Anka på TV   Me...

Av Tant Tagg - 22 september 2008 10:20

  För den som vill veta vad en tant har för sig, rekomenderar jag att besöka Tant Taggs bilddagbok.   Kommentera gärna i bilddagboken! Du behöver inte vara inloggad för en kommentar. Somliga tycker att det är svårt att navigera och handskas med bildd...

Av Tant Tagg - 22 september 2008 10:13

  Rösta gärna i omröstningen!

Av Tant Tagg - 22 september 2008 10:05

  Jag tänker inte lägga ner bloggen. Men jag har skrivit den i snart två år. Hur uppskattad den än må vara, är det svårt att hålla stilen.   Därför blir det SÄNDNINGSUPPEHÅLL ett tag framöver.   Jag tänker återkomma. Men då ska bloggen ha en annan i...

Av Tant Tagg - 22 september 2008 09:58

  Allt upprepar sig. På ett mer eller mindre återkommande sätt. Allt går i cykler, liksom.   Politikerna i Världen Ände fattar återigen samma korkade beslut. Regeringen säger samma saker varje dag. Världspolitiken upprepar sig. Orättvisorna upprepar...

Presentation

Omröstning

Vad ska Tant Taggs blogg handla om i framtiden?
 Trädgårdsarbete
 Gnäll
 Kommunalpolitik
 Matlagning
 Sören Katt
 Orättvisor i världen
 Dagbok
 Feminism
 Litteratur
 Precis som förut
 Sjukdom och elände
 Kritisk granskning av den för tillfället sittande regeringen
 Fotografering
 Andlighet
 Ovärldsanalys
 Dikter och poesi

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4
5
6 7 8
9
10 11 12 13 14
15
16
17 18 19 20 21 22 23
24
25
26 27
28
29
30
31
<<< December 2007 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards